Odfjell Vineyards

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1998

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 257.100 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Arnaud Hereau

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
Paul Hobbs

Ägare: 
 Familjen Odfjell

Adress huvudkontor:
 Camino Viejo a Valparaíso 
 Nº 7000, Padre Hurtado
 Región Metropolitana

Telefon huvudkontor:
+56 2 811 15 30   

Fax huvudkontor:
 +56 2 811 12 45

E-mail huvudkontor:
 info@odfjellvineyards.cl  

Webbsida:
 www.odfjellvineyards.cl

Svensk agent:
 Arcus Sweden AB


Dan Odfjell från Minde utanför Bergen är en mycket stor och framgångsrik skeppsredare. Han har en flotta på över 100 fartyg och egna lagerbyggnader i hamnar över hela världen, bl a i San Antonio i mellersta Chile. I början av 1980-talet besökte han Maipo-dalen utanför Santiago och blev så betagen av klimatet och den vackra naturen att han köpte ett markområde. Först planterade han fruktträd där, men lönsamheten var så dålig att han beslöt att i stället anlägga vingårdar. 

Sonen Laurence Odfjell är arkitekt och fick i uppdrag att rita och uppföra den anläggning som behövdes för att göra kvalitetsvin av druvorna. Han placerade byggnaderna i en sluttning ovanför vinplanteringarna, så att druvor och druvsaft kan tippas direkt i jäsningstankarna från den övre delen av anläggningen och det jästa vinet kan transporteras med självfall till fat och tankar för lagring. Ingen pumpning behövs, och därmed blir hanteringen av vinet mycket varsam genom hela processen och kvaliteten påverkas positivt. Arkitektoniskt är det en mycket vacker anläggning i limträ, stål och betong med utsökta detaljer. 

Vinplanteringarna på 90 hektar alldeles väster om Santiago består till 70 % av Cabernet Sauvignon och resten är Merlot, Carmenère, Syrah, Malbec, Cabernet Franc och Carignan. Odfjell Vineyards vill profilera sig som producent av enbart högklassiga röda viner. Som oenolog har man anlitat Arnaud Hereau från Bordeaux, med konsulthjälp av Paul Hobbs från Californien. Hittills har deras bästa viner presenterats under namnen Armador, vilket betyder skeppsredare på spanska, och Orzada (sjötermen "lovning"). Nyligen har också  premium-vinet Aliara lanserats.

Praktiskt taget allt vin har gått på export till USA, Asien och Nordeuropa, däribland - inte helt oväntat - till Norge, som är den näst största enskilda marknaden efter USA. Vid Japan Wine Challenge i Tokyo 2002 fick Odfjell Vineyards en guldmedalj för sin Armador Merlot 2001.

Viss nordisk atmosfär omger också viñan. I inhägnader bredvid vinfälten betar norska fjordhästar och webbsidan inleds med citatet: "Ingen er så glad i vin och ild som folket fra det kalde Nord".


Odfjell Vineyards' bodega i betong, glas, trä och stål.Utsikt över några av Odfjells vingårdar i Maipo-dalen.

Rojo

- Cabernet Sauvignon

Armador

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

Orzada

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Cabernet Franc

- Carignan

Aliara

- Cabernet Sauvignon

 

 

 

 

 
Norska fjordhästar på grönbete vid Odfjell Vineyards i Maipo-dalen.

 

 

 

 

Se också särskild presentation av Odfjell Vineyards såsom Veckans Viña vecka 1 år 2003