Viña Matetic

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Paula Cardenas

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Rodrigo Soto

Konsulterande oenologer
 Alan York
 Ann Kramer

Ägare: 
 Familjen Matetic m fl

Adress huvudkontor:
 
Hernando de Aguirre 430,
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 232 31 34

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 231 12 54

E-mail huvudkontor:
 info@mateticvineyards.com

Web-sida:
 www.mateticvineyards.com

Svensk agent:
 
-


I sin bok "Vin - uppslagsbok över världens viner" skrev Tom Stevenson för snart 10 år sedan att problemet med Chile är att de flesta vinodlingar ligger på fel ställe. Han pekade ut den s k Secanoregionen, kustbergen från Casablanca-dalen och söderut, som landets bästa vinområde, men där odlades inget vin. Det är otillgängliga trakter med liten befolkning på grund av bristen på vatten. Mot slutet av 1990-talet började dock några företagsamma personer anlägga vingårdar i provinsen San Antonio, några mil söder om Casablanca-dalen. Redan år 2002 blev San Antonio-dalen en egen D.O. (Denominación de Origen).

Pionjär var Viña Leyda, men nu finns här åtminstone fem nya viñas, däribland Viña Matetic som år 1999 planterade 33 hektar vingårdar i den norra delen av vinregionen, på gränsen till Casablanca-dalen. Planteringarna ligger på egendomen Fundo Rosario i en liten dal med samma namn som omges av låga kullar i norr och söder, men är öppen mot väster där havet ligger på två mils avstånd. Huvuddelen av vingårdarna ligger på de nordvästra sluttningarna av kullarna på upp till 250 m höjd och får därmed eftermiddagssol men också svalkande vindar från havet. Jordmånen är ofruktbar - sandblandad lera ovanpå en krosszon av berg och grovt grus - och droppbevattning sker från 30 meter djupa brunnar.

Det största problemet för Viña Matetic är risken för nattfrost i de lägst belägna delarna av dalen. Där finns ca 20 % av nyplanteringarna på i dag totalt 45 ha och man har tvingats installera stora fläktar, som påminner om vindkraftverk, för att skingra de kalla luftmassorna.

Viña Matetic strävar efter att inte använda några konstgjorda bekämpnings- eller gödningsmedel samt att ta bort ogräs på mekanisk väg. Det kräver mer manuellt arbete men ger bättre kunskap om vinplantornas egenskaper i de olika delarna av vingårdarna. Man har också byggt en egen anläggning för vinframställning för att kunna kontrollera alla parametrar i processen.

Vingårdarna har planterats med druvor som har kort mognadstid och därmed passar i det kyligare klimatet, såsom Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Syrah, men också med Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec. De två första vinerna som släppts ut på marknaden, huvudsakligen för export, var en Sauvignon Blanc 2001 och en Syrah 2001.

 
Viña Matetic's nya bodega

EQ

- Syrah

- Pinot Noir

- Sauvignon Blanc

 

 


Chefsoenolog Paula Cardenas


Viña Matetics odlingar i Rosario-dalen