Viña La Reserva de Calíboro

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1997

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: 10.700 liter
Totalt: 10.700 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Plats-oenolog: 
 Augusto Reyes

Tidigare chefs-oenolog: 
 Marcelo Bravo

Konsulterande oenolog: 
 Maurizio Castelli

Ägare: 
 Francesco Marone Cinzano
 Familjen O'Reilly Solar

Adress huvudkontor:
 
Camino San Antonio
 Caliboro, Km 5,8.
 San Javier

Telefon huvudkontor:
 +56 - 9 - 895 80 90

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 219 32 61

E-mail huvudkontor:
 info@caliboro.com  

Web-sida:
 www.caliboro.com

Svensk agent:
 
CaroVin AB
 Industrigatan 2 B
 SE-112 46 Stockholm
 
Tel. +46 8 651 09 95
 Fax +46 8 651 09 96
 info@carovin.se
 www.carovin.se


Den italienska vinfirman Col d'Orcia i Montalcino producerar bl a de mycket kända vinerna Poggio al Vento och Olmaia. Företaget köptes år 1973 av greven Alberto Marone Cinzano, vars familj redan 1929 sålde varumärket Cinzano men aldrig lämnade vinbranschen. Nu är Francesco Marone Cinzano ägare till  Col d'Orcia efter sin far och gör årligen 800.000 flaskor Brunello på de 87 hektaren.

I början av 1990-talet började greve Francesco leta efter mark där företaget kunde expandera, men förstklassiga lägen för vinodling i Italien hade blivit för dyra. Efter letande i olika länder, med hjälp av sin gode vän och rådgivare Maurizio Castelli, hittade han i Maule-dalen i södra Chile odlingsförutsättningarna  för framtida toppvin. Liksom i Bordeaux fanns här de alluviala jordarter som frambringat världens bästa viner i Haut-Medoc, bildade genom rikligt med regn under vinterhalvåret och återkommande översvämningar av floder. Under sommarhalvåret, när det aldrig regnar, skapar vinplantorna sin egen naturliga balans genom att rötterna söker sig ned till grundvattnet, även om detta ligger mycket djupt. I denna torra miljö har de robusta vinplantor som conquistadorerna förde med sig frodats sedan 1500-talet. Med hjälpbevattning under de två första åren borde även de senast utvecklade klonerna av kvalitetsdruvor från Bordeaux kunna utvecklas, resonerade ägaren till Col d'Orcia och hans rådgivare.

Efter tre års karantän i Chile kunde franska plantor av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, som Francesco Marone Cinzano importerat år 1994, börja planteras i Calíboro, söder om San Javier i Maule-dalen. Tillsammans med den chilenska familjen O'Reilly Solar, som ägde egendomen La Reserva de Calíboro, bildades ett företag med detta namn och man avsatte 50 hektar till nya vingårdar. Inledningsvis planterades 37 hektar med de franska plantorna år 1997 och senare har nya varianter med hög syrahalt tillkommit, såsom Mourvèdre, Petit Verdot, Tempranillo från Rioja samt Montepulciano d'Abruzzo och Barbera från Italien.

Ett enda vin produceras och den första årgången var 2001. Det har fått namnet Erasmo efter den dagsverkare som röjde marken för de nya planteringarna. Fram till år 2004 framställdes vinet i en arrenderad bodega i San Javier, men detta år påbörjades byggandet av en ny produktionsanläggning i anslutning till vingårdarna i Calíboro. Druvorna skördas i början av mars, mer än en månad tidigare än vad som är brukligt i regionen, och ger ett vin som kräver några års lagring för att utvecklas. Redan årgång 2001 fick mycket goda omdömen när den presenterades i början av år 2004. Därefter har årgång 2004 fått 91 poäng både i Wine & Spirits och Wine Advocate.

 

Låga plantor av den uråldriga druvan País växer bredvid Cabernet Sauvignon importerad från Frankrike
 

Erasmo

 

 

 
Greve Francesco Marone Cinzano

 

 


Augusto Reyes,      platsoenolog på viña

La Reserva de Calíboro

 


Vingårdsarbetaren don Erasmo, som gett namn åt vinet