Viña Haras de Pirque

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1991

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 290.200 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Cecilia Guzman

Tidigare chefs-oenolog: 
 Philippe Dardenne

Konsulterande oenolog: 
 Alejandro Hernández
 Alvaro Espinoza

Ägare: 
 Eduardo Matte Rozas

Adress huvudkontor:
 Fundo La Rochuela,
 Casilla 247, Correo Pirque,
 Pirque, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 - 854 79 10

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 854 93 09

E-mail huvudkontor:
 
mcifuentes@harasdepirque.
 com
 

Web-sida:
 
www.harasdepirque.com

Svensk importör:
 
Vinbaronerna AB
 Box 10065
 434 21 Kungsbacka
 Tel. 0300 - 190 90
 Fax 0300 - 198 85
 bengt@persius.se


Vad har vin och hästar gemensamt? En hel del tycks det, åtminstone om man utgår från förhållandena i Chile. Hästpolo är en passion i många av de förmögna familjer som äger vingårdar, särskilt inom överklassen. I traditionella vinodlarfamiljer på landsbygden ägnar sig de manliga medlemmarna åt nationalsporten rodeo, en oblodig variant av tjurfäktning. Eduardo Matte Rozas tillhör en tredje kategori, som består av rika företagare med stort personligt intresse för hästuppfödning och vinodling, båda prestigefyllda sysselsättningar.

År 1991 sålde han sitt framgångsrika företag i metanolbranschen och köpte 600 hektar i den sydvästra delen av kommunen Pirque, vid Maipo-floden söder om Santiago. Här började han anlägga vingårdar i ett hästskoformat område, inhägna hästhagar och bygga en kapplöpningsbana. Han döpte alltihopa, inklusive vinfirman, till Haras de Pirque, vilket betyder "Avelsstallet i Pirque".

Till skörden år 2000 var den nya produktionsanläggningen i form av en hästsko (!) klar, med en total yta på 5.300 m2 och en lagringskapacitet på 1,5 miljoner liter. Denna årgång var den första som tappades på flaska med Viña Haras de Pirques egna etiketter, med bilder av hästar, ryttare och företagets logo i form av en hästsko och ett vinblad. Arealen vingårdar hade vuxit till 145 hektar, till hälften planterade med Cabernet Sauvignon, men också med de ovanligare varianterna Cabernet Franc, Verdot, och Viognier.

Målsättningen är att producera kvalitetsviner i klass med de bästa på marknaden. Inget av vinerna i den första årgången kostade under 10 €. Som oenolog anlitades inledningsvis den "begåvade rebellen" Alvaro Espinoza och som konsult, nestorn framför andra, Alejandro Hernández. Syftet med exponeringen av hästar i marknadsföringen är att profilera sig mot köpstarka kundgrupper, till vilka de hästintresserade hör enligt företagets sätt att se.

I första hand vill man ge vinerna en tydlig karaktär av övre Maipo-dalen, vilken hör till Chiles bästa för Cabernet Sauvignon. Genom blandning med vin av andra röda druvor vill man sedan skapa en egen profil hos dessa assemblageviner. Därtill vill Viña Haras de Pirque utveckla en tydlig miljöprofil, med minimal användning av bekämpningsmedel och med komposterat avfall av druvor och blad från vinproduktionen som gödningsmedel.

Under år 2004 inleddes ett samarbete med italienska Marchesi Antinori, vilket hittills resulterat i vinet Albis Antinori.


Eduardo Matte RozasViña Haras de Pirques hästskoformade produktionsanläggning

Equus

- Cabernet  Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Haras Character

- Cabernet Sauvignon

- Syrah

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Haras Elegance

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Albis Antinori

 

 

 

Mer än 200 hästar betar bredvid vingårdarna hos Viña Haras de Pirque, med den pampiga produktionsanläggningen i bakgrunden.