Viña Garcés Silva (VGS)

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Alejandro Galaz

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 
Jean Michel Novelle

Ägare: 
 
José Antonio Garcés  

Adress huvudkontor:
 
El Golf 099, of. 801
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 367 12 60

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 367 12 61

E-mail huvudkontor:
 info@vgs.cl  

Web-sida:
 www.vgs.cl

Svensk agent:
 
-


San Antonio-dalen fick sin egen ursprungsbeteckning D.O. så sent som år 2002. Den ligger söder om Casablanca-dalen och närmare Stilla Havs-kusten. Den förste som började anlägga vingårdar på dessa förtorkade betesmarker var Luís Alberto Fernández, som år 1997 skapade Viña Leyda. Samma år köpte chefen för Coca-Cola i Chile, José Antonio Garcés, angränsande markområde och de båda markägarna finansierade gemensamt en vattenledning från Maipofloden, halvannan mil söderut. De hade båda haft hjälp av fransmannen Patrick Baseden, kusin till Aurelio Montes på Viña Montes, när de identifierade Leyda som ett nytt område lämpligt för vinodling. Denna kontakt ledde så småningom till att José Antonio Garcés köpte in sig med en sjättedel i Viña Montes. Men redan dessförinnan  hade också han börjat plantera vin på sin nyinköpta mark i Leyda, efter att först ha satsat på fruktodling. 

I dag har Viña Garcés Silva 80 hektar planterade med Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Nu tänker man gå vidare med Gewürztraminer, Riesling och Syrah. Avståndet till Stilla Havet  är 14 kilometer och landskapet består av låga kullar, som inte hindrar den fuktiga och ofta kyliga havsbrisen att svepa in. Det innebär att man måste satsa på de tåligaste druvsorterna och avvakta med skörden tills druvorna är på gränsen till övermognad för att få rätt avvägning mellan fyllighet och syra hos vinerna. Som konsult har man har anlitat schweizaren Jean Michelle Novelle, erkänd specialist på vinproduktion i kalla områden.

Vingårdarna ligger i den sydöstra delen av San Antonio-dalen, just på en smal remsa av granit som löper parallellt med kusten och fortsätter upp i Casablanca-dalen. Ovanpå graniten består marken av lera och lösa stenar och denna jordmån ger åtminstone åt de vita vinerna en klar mineralkaraktär.

Lagom till skörden år 2003 stod en ny och supermodern bodega för vinproduktion färdig, med en kapacitet på 270.000 liter. I den användes första året ca 30 % av de egna druvorna  till att framställa fyra egna viner, som marknadsförs under namnet Amayna. Övriga 70 % av druvorna såldes till Viña Montes och Viña Concha y Toro. År 2003 innefattar Viña Garcés Silvas egen linje Amayna två viner av Sauvignon Blanc, som är San Antonio-dalens främsta druva, ett vin av Chardonnay och ett Pinot Noir. Tanken är att bibehålla en begränsad produktion av mycket högklassiga viner med de speciella egenskaper som jordmånen och klimatet i Leyda-dalen ger upphov till.

 

Amayna

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Sauvignon Blanc Barrel
  Fermented

 

 


VGS' vingårdar i Leyda

 

 

 

 
José Antonio Garcés