Errázuriz Ovalle Vineyards

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1994

Total export år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 José Augustín Henriquez

Tidigare chefs-oenolog: 
 Claudio Barría

Konsulterande oenolog: 
 
Hugh Ryman

Ägare: 
 Familjen Francisco Javier
 Errázuriz

Adress huvudkontor:
 Amunategui 178, piso 4
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 - 540 60 17

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 540 62 16

E-mail huvudkontor:
 
gbs@eov.cl

Web-sida:
 www.eov.cl

Svensk importör:
 SydamerikavinerAB
 Norrskogsvägen 33
 SE-112 64 Stockholm
 +46 8 656 19 22
 info@sydamerikaviner.com

 www.sydamerikaviner.com


Francisco Javier Errázuriz (gemenligen kallad "Fra-Fra") är en välkänd offentlig person i Chile. Han har varit partiledare för ett eget politiskt parti, presidentkandidat och senator, men ägnar sig numera bara åt sina många och stora företag, bl a inom gruv- och livsmedelsbranschen. Tillsammans med sin hustru María Victoria Ovalle äger han den enorma egendomen Fundo La Esperanza nära Marchigüe i yttre Colchagua-dalen. Där bor de tillsammans med några av sönerna i en pietetsfullt upprustade mangårdsbyggnad, som i mitten på 1800-talet tillhörde Carolina Iñiguez, efter vilken Viña Santa Carolina är uppkallad.

Landskapet i denna trakt är nästan ökenartat, med låga kullar och en mycket närings- och mineralfattig jord. Traditionellt har där bedrivits extensiv boskapsskötsel. År 1994 planterade man som ett experiment en vingård på 40 hektar och använde den i Chile nyligen introducerade tekniken med droppbevattningen från djupborrade brunnar. Den sterila jorden förbättrades något med kompost från angränsande odlingar. Resultatet blev långt över förväntan. När de första druvorna skördats beslöt Javier Francisco Errázuriz genast att starta ett storslaget projekt, med plantering av 5.000 ha vingårdar. Sedermera har projektet begränsats till omkring 2.000 ha i Marchigüe och 500 hektar i Molina och Talca.

För att tillförsäkra sig om kontinuerlig tillgång på vatten för droppbevattningen skapade man en konstgjord sjö genom att kontinuerligt pumpa upp grundvatten. Den kallas Tierruca, vilket också till en början blev namnet på en av linjerna med varietal-viner. Klimatet i området lämpar sig i första hand för odling av röda viner. Drygt 80 % av den totala arealen vingårdar upptas av röda varianter, varav 45 % av Cabernet Sauvignon och 25 % av Merlot. Även om dessa båda varianter dominerar har man dock ytterligare 10 sorters röda druvor i området, såsom Zinfandel, Sangiovese,  Syrah och Petit Verdot. På vingårdarna i Molina och Talca har man dock av klimatskäl en större andel druvor för vita viner (40 %).

Som allt annat i Errázuriz Ovalle Vineyards är anläggningen för vinproduktion enorm, med 538 rostfria ståltankar och en total lagringskapacitet på 28 miljoner liter. En stor del av druvorna säljs dock direkt till andra producenter och av det producerade vinet blir en betydande andel bulkvin. Inledningsvis var målsättningen att göra billiga och prisvärda viner under eget namn både för den inhemska marknaden och exportmarknaden. Så småningom har man också övergått till att satsa på viner av hög kvalitet. Redan från början skaffade Errázuriz Ovalle mer än 1.000 ekfat och man har fördelen av att varje år kunna välja de absolut bästa druvorna från de vidsträckta och varierade odlingarna.

Från årgång 2003 har man lanserat en linje premiumviner med namnet Marchigüe Private Collection, som innehåller fyra viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc och Syrah. De båda sistnämnda har fått guldmedalj vid den stora generalmönstringen av chilenska viner, Catad'Or Wine Awards.Errázuriz Ovalles bodega i MarchigüeVEO

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Syrah

- Cab. Sauv./Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

VEO Grande Reserve

- Cab.Sauv./Syrah

- Merlot/Malbec

- Chardonnay/Viognier

Panul

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Syrah

- Cab. Sauv./Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Panul Special Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Cab.Sauv./Syrah

- Cab. Sauv./Carmenère

Tierruca Late Harvest

- Viognier

Tricyclo

- Merlot/Cab. Sauv./
  Malbec

- Merlot/Cab. Sauv./
  Syrah

- Cab. Sauv./Merlot/
  Cabernet Franc

Marchigüe

- Cabernet Sauvignon

- Cabernet Franc/
 Petit Verdot

- Syrah

Marchigüe Private Collection

- Cabernet Sauvignon

- Cabernet Franc

- Carmenère

- Syrah

 
Errázuriz Ovalles vinplanteringar har erövrat tidigare nästan sterila betesmarker.

 


Francisco Javier Errázuriz Talavera