Viña Doña Javiera

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1992

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 90.400 liter

 

Export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Felipe de Solminihac

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Correa
 (Francisco Correa)

Adress huvudkontor:
 Luis Thayer Ojeda 073,
 of. 1001, Providencia
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 232 55 38

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 233 62 53

E-mail huvudkontor:
 
t_global@entelchile.net 

Web-sida:
 
-

Svensk agent:
-


Det är gott om traditioner förknippade med Viña Doña Javiera. De tre frihetskämparna José, José Miguel och Luís Carrera växte upp här tillsammans med sin syster Javiera i ett 250-årigt hus som i dag är Nationalmonument och varit avbildat på chilenska sedlar. Nu bor ägaren till Viña Doña Javiera, Francisco Correa, i det anrika huset med sin familj. Naturligtvis är viñan uppkallad efter den mycket självständiga och aktiva Javiera Carrera, som ägnade sitt liv åt att understödja sina bröder i Chiles självständighetskrig i början av 1800-talet. Sedan hon avlidit år 1862 köpte familjen Correa hela egendomen dit huset hörde. Den ligger vid orten El Monte, omkring 4 mil väster om Santiago, nära sammanflödet mellan floderna Mapocho och Maipo.

Francisco Correas förfäder har varit betydande vinodlare i många generationer. Hans farfarsfar José Gregorio Correa grundade Viña San Pedro år 1865 i Molina och där har både hans farfar och hans far odlat vin i stor skala. År 1992 beslöt Francisco Correa att följa familjetraditionen och började plantera vin på sin del av släktens egendom i El Monte vid Maipofloden. Dess breda dalgång bryter igenom kustbergskedjan och öppnar för svala vindar från havet. Det skapar ett gynnsamt klimat för vinodling, med en längre växtperiod för druvorna som följd och en bättre koncentration hos det färdiga vinet.

År 1996 hade Viña Doña Javiera planterat 50 hektar vingårdar och byggt en ny, modern anläggning för framställning av det egna vinet. De rostfria jäsningstankarna för vita viner hämtades från Nya Zeeland och har en rörlig överdel, som en gasklocka, vilket minskar mustens kontakt med luftens syre och ger därmed ett friskare vin.

I dag har man 80 hektar vingårdar, varav hälften planterade med Cabernet Sauvignon och därefter i storleksordning Carmenère, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Praktiskt taget hela produktionen exporteras till USA, England, Japan och till ytterligare några länder i Europa och Latinamerika.


Det är väl sörjt för återväxten på Viña Doña Javiera.

 
Familjen Correas kulturmärkta hus.

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

 

 


Vy över Maipo-dalen från Viña Doña Javiera.