Viña Botalcura

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 158.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Philippe Debrus

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Juan Fernando Waidele
 Philippe Debrus

Adress huvudkontor:
 
Av. Apoquindo 3669,
 Of. 502
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 560 49 78

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 560 49 79

E-mail huvudkontor:
 
info@botalcura.cl  

Web-sida:
 www.botalcura.cl

Svensk importör:
 
Nordic Beverage Company
 Karlavägen 58
 S-114 49 Stockholm
 Tel. +46 8 545 685 30
 Fax +46 8 665 65 55
 info@nbeverage.com

 www.nbeverage.com


Den franske oenologen Philippe Debrus kom till Chile år 1994 efter att ha arbetat hos den välrenommerade Alain Brumont i Madiran i sydvästra Frankrike. Med dessa meriter fick han i uppdrag att utveckla produktionen av stilla viner hos Viña Valdivieso, som då i huvudsak gjorde mousserande viner. Philippe stannade där i åtta år och lyfte Valdiviesos viner till den absoluta toppnivån i Chile, med Caballo Loco som flaggskepp. Produktionen av vin tiofaldigades också under hans ledning. Ändå tyckte Philippe att det med åren hade börjat gå slentrian i verksamheten och han sökte nya utmaningar.

I detta läge fick han kontakt med två grupperingar av investerare, som sökte efter en framstående wine-maker för att kunna realisera planerna på att starta tillverkning av kvalitetsvin. Den ena bestod av den chilenske skeppsredaren Juan Fernando Waidele, som blivit betagen av skönheten hos trakterna kring den lilla staden Botalcura, halvannan mil nordväst om regionhuvudstaden Talca i Maule-dalen. Där köpte han mark för vinodling och övertygade sin kollega och gode vän Jochen Döhle från Hamburg att medverka till att försöka göra Chiles bästa vin. De satsade tillsammans en miljon US dollar på att bygga en toppmodern produktionsanläggning med kapaciteten 600.000 liter och bilda företaget Viña Botalcura. Philippe Debrus blev också delägare och hans insats bestod i att svara för allt som hade med vinframställningen att göra. Efter ett par års delägarskap drog sig Jochen Döhle tillbaka och köpte i stället Viña El Principal.

Botalcura betyder "Stor Sten" på Mapucheindianernas språk Mapundungun och här nyplanterade man de båda vingårdarna El Delirio ("Hänförelsen") och La Porfía ("Envisheten") på tillsammans 43 hektar. Det är också namnen på de båda linjer av kvalitetsvin som man producerar, men druvorna kommer fortfarande i stor utsträckning från andra vingårdar. Philippe Debrus använder de kunskaper och kontakter han fått under tiden hos Valdivieso till att kontraktera de bästa vinodlarna i Chiles olika vindalar för att leverera druvor till Viña Botalcura.

Vinerna har hittills överträffat alla förväntningar. Den första årgången har fått översvallande omdömen i fackpressen och vinet El Delirio Merlot 2003 fick guldmedalj i Japan Wine Challenge 2004. I Concours Mondial Bruxelles 2005 erövrade man två guldmedaljer.

Philippe Debrus har samma överenskommelse med den andra gruppen av investerare, som bildade Viña Candelaria, och han delar sin tid mellan de båda företagen.


Juan Fernando Waidele (t.v.), Jochen Döhle och Philippe Debrus

 

El Delirio (Reserve)

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Syrah Malbec

- Chardonnay Viognier

- Sauvignon Blanc

La Porfía (Grand Reserve)

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Cabernet Franc

- Malbec

- Carmenère

- Chardonnay

 

 


Philippe Debrus

 


Vakteln, som är en av Botalcuras logotyper,..

 

 

lever vild i vingårdarna