Viña Baron Philippe

 de Rothschild

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 360 ha

Chefs-oenolog: 
 Michel Friou

Tidigare chefs-oenologer: 
 Stephanie Chanot
 Emmanuel Riffaud

Konsulterande oenolog: 
 
Pascal Marty

Ägare: 
 Baron Philippe de
 Rothschild Maipo-Chile S.A.

Adress huvudkontor:
 Hijuela Norte S/N. Lot. A
 Fundo Viña Maipo
 Buin, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 821 62 00

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 821 23 44

E-mail huvudkontor:
 
Fdg.bphr@rdc.cl 

Web-sida:
 www.bphr.com

Svensk importör:
 Ward Wines
 Arnfeltsgatan 26
 115 34 Stockholm
 Tel. +46 8 678 19 10
 Fax  +46 8 678 19 12
 info@wardwines.se
 wardwines.se


Dynastin Rothschild har sitt i ursprung i patriarken Mayer Amschel, som i mitten av 1700-talet började bedriva bankrörelse i det judiska ghettot i Frankfurt. Hans söner startade banker i flera europeiska länder och antog familjenamnet Rothschild efter den röda skylt som hängde utanför faderns rörelse. I vinbranschen hamnade familjen när Nathaniel Rothschild år 1853 köpte Château Brane-Mouton i Bordeaux och ändrade namnet till Château Mouton Rothschild. År 1868 köpte hans farbror James det närbelägna vinslottet Château Lafite och detta startade en sekellång kamp mellan de båda grenarna av familjen om vem som gjorde det bästa vinet.

Det stora lyftet för Château Mouton Rothschild kom år 1922 när den blott 20-årige Baron Philippe de Rothschild tillträdde som fjärde generationens ägare. Han skapade det legendariska vinet Mouton Cadet, förvärvade flera vinslott och höjde generellt kvaliteten på vinerna. Ansträngningarna ledde till att Château Mouton Rothschild år 1973 flyttades upp i den högsta klassen av Bordeaux-viner, Premiers Crus. År 1979 bildade Philippe de Rothschild en allians med Robert Mondavi från Kalifornien för att börja tillverka vinet Opus One, det första fransk-amerikanska premiumvinet.

Vid sin död 1988 efterträddes Philippe de Rothschild av dottern Philippine, född 1934, som företagets huvudägare. Hon hade varit en framgångsrik skådespelerska men påtog sig nu rollen som en aktivt arbetande styrelseordförande. År 1997 ingick hon en allians med Chiles störste vinproducent Concha y Toro i syfte att  tillverka det första chilenska premiumvinet Almaviva. För detta ändamål bildades i Chile företaget Baron Philippe de Rothschild Maipo-Chile S.A., som också ingick en allians med Concha y Toros systerföretag Viña Santa Emiliana. De producerade tillsammans varietal- och reserva-viner i Santa Emilianas anläggningar, vilka marknadsfördes under det franska företagets namn. Karaktären på vinerna skilde sig dock helt åt och fransmännen arbetade med egna oenologer.

I början av år 2001 köpte Baron Philippe de Rothschild Maipo-Chile S.A. den andel på 35 % som Viña Santa Emiliana hade i det gemensamma företaget och blev därmed ensamägare. Skälet var att man ville undvika tvivel om att de producerade vinerna var helt unika och och skilde sig från Santa Emilianas viner. Det franska företaget byggde därefter en egen produktionsanläggning i Buin i Maipo-dalen, som togs i bruk vid vinskörden 2003.

Vinerna exporteras i huvudsak och man har redan haft goda framgångar med det röda blandvinet Escudo Rojo ("Röd skylt" på spanska). Den engelska tidskriften Decanter utsåg i januari 2002 Baron Philippe de Rothschild Merlot 1999 till Chiles bästa nya rödvin.


BPR:s nya bodega i Buin i södra Maipo-dalen.

 

Baronessan Philippine de Rothschild

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

Escudo Rojo

 

 


Baronessan Philippine de Rothschild med sin far, Baron Philippe.