VECKANS VIÑA

 


Korridor i den kulturminnesmärkta bodegan i Santiago
 
 Chefs-oenologen Consuelo Marín med Joseba Altuna, Viña Casablanca.
 
Trappan ned till de hundraåriga valv där kvalitetsvinerna lagras

Viña Santa Carolina
är sedan flera år en av de fem största exportörerna i Chile, fast det gått lite utför på slutet. Nya uppstickare med gott om kapital och fräscha idéer tränger på underifrån. Liksom flera av de andra traditionstyngda vinproducenterna i Chile måste Viña Santa Carolina klara den svåra balansakten att behålla sina tidigare kunder, som vant sig vid smak och etiketter, och samtidigt erövra nya marknader med allt modernare viner.

Förra året lanserade man en serie nya etiketter på exportmarknaden och följde upp med delvis ny karaktär på vinerna. I år släpper man sitt nya premium-vin VSC. Det återstår att se hur chefs-oenologen Consuelo Marín lyckas motsvara den internationella publikens ökande anspråk på allt högre kvalitet över hela linjen. Den intensifierade marknadsföringen på hemmaplan, där varumärket är mycket starkt, kan tyda på att man inte helt litar på sin egen framtida förmåga på exportmarknaden.

Till Santa Carolina hör också den mycket omtalade Viña Casablanca, som satte Casablanca-dalen på världskartan. Där har den spanske oenologen Joseba Altuna den svåra uppgiften att behålla vinerna på samma höga nivå som underbarnet Ignacio Recabarren lyckades uppnå innan han drog vidare.

I Sverige säljer Systembolaget bara några relativt enkla och friska vita viner från Santa Carolina, inklusive Bengt Frithiofsson Collection Chardonnay Sémillon. Bra viner, men synd att här inte går att få de utmärkta vinerna i serierna Reserva, Barrica Selection och Reserva de Familia. För att inte tala om vinerna från Viña Casablanca, som under många år fått utmärkelser för bästa vita vin i Chile.

VECKANS WINE-MAKER

 

Consuelo Marín: Född i Casablanca-dalen där hennes far var jordbrukare.  Efter oenolog-examen vid vid Katolska Universitetet i Santiago anställdes hon på Viña Santa Lucia i Curicó. År 1992 fick hon ansvaret för Viña Santa Carolinas anläggningar i Curicó och Colchagua-dalen.

I november 2001 blev hon Viña Santa Carolinas chefs-oenolog efter María del Pilar González, som arbetat 25 år i företaget. Consuelo leder arbetet för de övriga fyra oenologerna och har Viña Casablancas oenolog, spanjoren Joseba Altuna, som rådgivare. Under skördetiden bosätter hon sig i Curicó, för att personligen övervaka skörd och vinifiering vid Santa Carolinas båda största produktionsanläggningar.

VECKANS VIN

Santa Carolina VSC 1999: 
Det första premiumvinet från Viña Santa Carolina är ett blandvin av druvorna Cabernet Sauvignon (50 %), Syrah (30 %) och Merlot (20 %). Ursprunget är företagets bästa vingårdar i Maipo- och Rapel-dalen. Vinet är framställt med traditionella Bordeaux-metoder och lagrat i 18 månader på fat av fransk ek, samt 24 månader i flaska. Ingen klarning eller filtrering före buteljering.

Internationell prisnivå ca 25 -30 €.

"Ett spännande vin. Kraftig doft av tobak, peppar och kanel, som dessutom ger en aning av syrlig, mörk frukt i bakgrunden. Feminin smak med tanniner som sticker som nålar, dock utan en överväldigande kropp eller struktur. Det glider mera fram som på en angenäm seglats med sin medelfylliga kropp "
(Vinjournalisten Patricio Tapia i guiden Descorchado)

VECKANS VY FRÅN CHILE

 Kap Horn är en ö och de amerikanska kontinenternas sydligaste utpost.
 


 Sjöfararens vy vid rundning av Hornet i god sikt.

Kap Horn (Cabo de Hornos):
Alla sjöfarares dröm är att få runda Kap Horn, som skiljer Atlanten och Stilla Havet åt. Numera går flertalet båtar "inomskärs", genom Magellans Sund, men de som passerat den 425 meter höga klippan i hårt väder har fått ett minne för livet. Vindstyrkor på över 65 sekund-meter har uppmätts.

Ön upptäcktes den 30 januari 1616 av en holländsk expedition under kapten Wilhelm Schouten och fick namn efter hamnstaden Hoorn, som expeditionen utgick från. På spanska har namnet transformerats till "Horno" (ugn) och gett upphov till myten att ön skulle uppkallats efter skenet från ugnar som urbefolkningen Yaghan-indianerna tänt på stränderna.