VECKANS VIÑA

 

 


Stolt vajar vimpeln med de norska färgerna i Maipo-dalen

 
 I dalen runt omkring kontors-byggnaden betar norska fjord-hästar Träbjälkar, glas och jäsningstankar av rostfritt stål.

Odfjell Vineyards
Den första veckan på den nya året 2003 uppmärksammar vi Chiles enda "norska" viña. Det är minsann inte något hugskott av den förmögne skeppsredaren Dan Odfjell från Bergen, utan en av de mest genomtänkta och seriösa satsningarna på senare år. Resultatet har heller inte låtit vänta på sig. Guldmedalj i Japan Wine Challenge redan andra året för en Merlot av det enklaste vinet Armador.

Allt är välordnat vid den vackert belägna viñan några mil väster om Santiago. Familjens arkitekt, sonen Laurence, har ritat och övervakat uppförandet av alla byggnader. Kraftiga limträbalkar och en nordiskt stram utformning med perfekta detaljer. Musten kan rinna med självfall från intaget av druvorna till de rostfria jäsningstankarna och därifrån ned i de svala lagringsutrymmena. Där vilar alla reservavinerna Orzada tillsammans med premiumvinerna Aliara i hundratals franska och amerikanska ekfat i väntan på att bli färdiga för att skeppas till USA, Norge och Japan. Under hösten 2002 har NIGAB också börjat importera Odfjells viner till Sverige.

Ansvariga för vinernas segertåg över världen är den franske oenologen Arnaud Hereau och stjärnkonsulten Paul Hobbs från Californien. Skeppsredaren har själv bidragit med att ge namn åt vinerna. Armador betyder just skeppsredare på spanska och Orzada är sjötermen lovning. Aliara kommer av namnet på den lilla tennbägare, liara, som användes på segelfartygen för att mäta upp besättningens dagsranson av alkohol.

VECKANS WINE-MAKER

 

 


Arnaud Hereau

 

 


Paul Hobbs

Arnaud Hereau: Född i Bordeaux år 1968 och utexaminerad som oenolog från l'Institute d'Œnologie i Bordeaux år 1991. Har arbetat på anrika Château Carbonnieux i Graves, Sonoma Cutrer i Californien, Château Montus i Bordeaux m fl. I Camerun och Gabon har han gjort tropiskt vin av importerat spanskt druvkoncentrat och arbetat som "flying winemaker" i Sydafrika, Argentina och Ungern. Innan Arnaud kom till Odfjell Vineyards år 1997 var han också konsult och försäljare av ekfat hos Tonnellerie Radoux.

Paul Hobbs: Oenolog från Davis University i Californien. Anställdes som oenolog hos Robert Mondavi Winery år 1979, där han bl a arbetade i projektet Opus One och efter två år blev chefs-oenolog. Åren 1985 - 89 var han wine-maker hos legendariska Simi Winery i Sonoma-dalen och kom därefter till Mendoza för att göra Argentinas första Chardonnay av världsklass åt Catena. Tillsammans med några partner bildade han år 1991 Paul Hobbs Winery i Sonoma. Konsult åt ett flertal vinodlare i Californien, Chile och Argentina.

VECKANS VIN

Aliara 2000
100 % Cabernet Sauvignon från plantor som är 6 - 18 år gamla. Jäsningen har skett med endast naturjäst vid 25º C och maceration har pågått under sammanlagt 28 dagar. Lagrat i 14 månader på nya fat av fransk (75 %) och amerikansk (25 %) ek. Ingen klarning eller filtrering före buteljering.

Internationell prisnivå ca 25 -30 €.

"Mörk, djupt rubinröd färg. Komplex, elegant doft av sylt på mogna björnbär, väl integrerad med vanilj och ekträ, samt med inslag av läder, tobak och choklad. Utmärkt, välbalanserad struktur med mogna tanniner och en lång, mjuk eftersmak."
(Oenologens beskrivning)

VECKANS VY FRÅN CHILE

  Moneda-palatsets huvudfasaden vetter mot Konstitutions-platsen i norr.
 


 Sedan några år är fasaderna helt vita.

Moneda-palatset i Santiago:
Det nuvarande presidentpalatset i Santiago påbörjades år 1784 efter ritningar av den italienske arkitekten Joaquín Toesca. År 1805, fortfarande inte helt färdigt, togs det i bruk såsom Real Casa de Moneda ("Kungliga Mynt-verket"). Det var den största byggnad som uppförts i Chile under kolonialtiden och den blev starkt kritiserad för sina bristande proportioner i förhållande till övrig bebyggelse i dåtidens Santiago.

President Bulnes började år 1846 ta en del utrymmen i anspråk som bostad åt sig och som säte för regeringen. Prägling av mynt pågick dock ända fram till år 1922.

Byggnaden uppfördes i nyklassisk stil av tegel och puts med bjälklag av ekträ. Vid militärkuppen 1973 förstördes den helt och återuppfördes i betong under åtta år enligt de ursprungliga ritningarna.