Viñedos Orgánicos Emiliana, VOE

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2000

Produktion år 2003:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export år 2003:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Alvaro Espinoza

Tidigare chefs-oenolog: 
 Carolina Fernández

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Viñedos Emiliana S.A.
 Börsnoterat bolag
 (familjen Guilisasti)

Adress huvudkontor:
 Nueva Tajamar 481,
 Torre Sur, of. 701
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 738 40 15

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 205 69 36

E-mail huvudkontor:
 info@emiliana.cl  

Web-sida:
 www.voe.cl

Svensk agent:
 
Premium Wines Sweden
 Lumaparksvägen 9
 S-120 31 Stockholm
 Tel. +46 31 694 07 00
 Fax +46 31 694 07 10
 britt.johansson@
premiumwines.se

 www.premiumwines.se


Alvaro Espinoza är den mest kände förkämpen för ekologiskt odlat vin i Chile och en av de skickligaste oenologerna över huvud taget. Han går ett steg längre än de flesta förespråkarna för ekologisk odling och vill tillämpa rent biodynamiska principer vid vinodling. Det innebär att han ser naturen som ett levande väsen, beroende av samspelet mellan människa, djur och växtlighet, liksom av himlakropparna och deras konstellationer. Han hävdar att ekologiskt odlat vin också kan ge en överlägsen kvalitet. I någon mån har han bevisat detta redan med vinet Nativa, som han gjorde under sin tid på Viña Carmen, och sitt eget vin Antiyal.

Från andra utgångspunkter började Viña Santa Emiliana år 1998 att isolera tre områden av sina vinodlingar i Colchagua-dalen, Maipo-dalen och Casablanca-dalen. Avsikten var att vidta sådana åtgärder i dessa områden att vinerna skulle kunna certifieras internationellt som ekologiskt odlade viner. Initiativet kom från bröderna Rafael och José Guilisasti, tillhörande den familj som kontrollerar ägandet av Viña Concha y Toro, Viña Cono Sur och Viña Santa Emiliana m fl. Som goda affärsmän förstod de att efterfrågan på ekologiska viner skulle komma att öka kraftigt framöver.

Redan från början tog man kontakt med Alvaro Espinoza och fick honom att leda projektet tillsammans med Miguel Elizat, känd agronom och förespråkare för biodynamisk odling. De lät flytta vinstockar och plantera blommor mellan raderna, så att en del insekter skulle få andra intressen än att skada vinplantornas blommor, blad och druvor. Höns, lamadjur och andra husdjur fick svara för att producera spillning och hålla efter ogräs och insekter. Naturligtvis bannlystes konstgödsel och bekämpningsmedel.

År 2000 avknoppades ett fristående företag från Viña Santa Emiliana med namnet Viñedos Orgánicos Emiliana, VOE, för att producera och marknadsföra de ekologiska vinerna. Centrum för verksamheten blev vingården Los Robles ("Ekarna") på 140 hektar vid Nancagua i Colchagua-dalen, inte långt från Apalta-dalen. Där har också anläggningen för vinframställning byggts.

Det första vinet som producerades fick namnet VOE Coyam 2001, där Coyam betyder "Ekarna" på Mapucheindianernas språk Mapudungun. Det är blandvin gjort på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah och Mourvèdre. När det lanserades i början av år 2003 blev vinet genast höjt till skyarna av helt eniga bedömare. De framstående engelska vinjournalister som utgjorde jury i tävlingen Wines of Chile Awards i december 2003 utsåg VOE Coyam 2001 till totalsegrare bland alla provade chilenska viner.


Bodegan Los Robles, helt byggd i trä, soltorkat tegel och koppar.

 

Vingården Los Robles i Colchaguadalen

VOE NOVAS

- Cabernet  Sauvignon

- Cabernet
  Sauvignon/
Merlot

- Carmenère/Cabernet
  Sauvignon

VOE SINCERITY

- Merlot/Cabernet
  Sauvignon

VOE COYAM
De stolta oenologerna Carolina Fernández och Alvaro Espinoza

 


Ett inslag i VOE:s ekologiska odling är närvaron av husdjur.