CHILES VANLIGASTE VITA DRUVOR
Chardonnay Den helt dominerande druvan i franska Chablis och Champagne. Plantorna ger relativt låg avkastning och är mottagliga för många sjukdomar. Små bärnstensfärgade druvor med tunt skal och söt smak. Vinet har doft av tropiska frukter, päron och citrusfrukter samt, efter lagring i ekfat, av smör, vanilj, nötter och flinta. Flera bilder här.
Sauvignon Blanc Kanske den ädlaste vita druvan, vanlig i viner från Loire och Bordeaux. Mycket rikbärande plantor som måste reduceras hårt för att ge kvalitetsviner. Små, gyllengula druvor med tjockt skal och myskartad smak. I kalla klimat ger den syrligt eleganta viner med doft av gräs, sparris och melon. I Chile ofta förväxlad med Sauvignonasse. 
Sémillon Mycket lättodlad druva som används till dessertviner (Sauternes) och som blandning med Sauvignon Blanc. Gyllengula druvor, som kan bli bärnstensfärgade eller rosa vid starkt solexponering, med tunt skal och mjukt fruktkött. Doft av fikon, päron, saffran och örter. Söta viner har doft av aprikos, honung och vanilj.
Chenin Blanc Kommer från Loire-dalen och har spridits till många varmare länder, eftersom druvorna mognar sent och motstår många sjukdomar. Gyllengula druvor med ganska tjockt skal och fast, mycket sött, fruktkött. Ger mycket fruktiga och aromatiska viner med god syra och doft av grapefrukt, kanel, mogen melon och honung.
Riesling Ursprungligen från Tyskland, men odlas nu i många länder, främst i kyligare lägen, där de bäst utvecklar sin arom. De mogna druvorna är små, runda, mjuka, med ganska tjockt skal och gröngul färg. Vinerna har ofta en ganska låg alkoholhalt och en elegant doft av citrusfrukter, äpplen, päron och flinta. Utvecklar lätt ädelröta och används till Late Harvest-viner.
Gewürztraminer Har fått namn efter Tremeno (Tramin) i Norditalien. Trivs inte i varmt klimat och ger låg avkastning. Druvorna har rosa till brun färg och är små, med mycket tjockt skal. Ger ett vin med hög alkoholhalt, upp till 14 %, låg syrahalt och en framträdande, karakteristisk doft av tropiska frukter (lichi, mango) och kryddor.
Viognier Höll på att försvinna under 1960-talet men är nu åter på frammarsch. Svårodlade, eftersom plantorna ger relativt låg avkastning och är mottagliga för diverse sjukdomar. Druvorna har djupt grön färg och låg syrahalt. Vinet har en kraftfull, komplex doft av övermogna aprikoser och apelsinblommor.