Viña Canepa

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1930

Egna vinodlingar: 350 ha

Total export:
3.782.000 liter

Export flaskvin:
- liter

Areal vinodlingar:
 350 ha

Chefs-oenolog: 
 Javier Solari

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Ernesto Jiusán
 

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 José Canepa y Cía
 (+ Concha y Toro)

Adress huvudkontor:
 Nueva Tajamar 481
 Torre Sur, of. 1001
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 476 56 02  

Fax huvudkontor:
 -

E-mail huvudkontor:
 info@canepawines.cl  

Webbsida:
 www.canepawines.cl

Svensk importör:
 Interbrands Wine &
 Spirits
 Kungsträdgårdsgatan 16
 SE-111 47 Stockholm
 Tel. +46 8 411 24 40

 Fax -
 johannes.rehnman@
interbrandsnordic.com

 www.interbrandsnordic.com

 
José Canepa Vacarezza var bara 15 år när han 1914 lämnade Chiavari i Ligurien, nära Genua på italienska Rivieran, för att bege sig till Valparaiso i Chile och börja som lärling hos en avlägsen släkting som handlade med alkoholhaltiga drycker. Den ambitiöse José lyckades på 15 år skaffa sin egen anläggning för att framställa vin som han själv distribuerade, och han bildade år 1930 företaget Viña Canepa. I början av 1940-talet började han exportera sina viner. 

Några år senare gick en gammal dröm i uppfyllelse, när José Canepa kunde köpa 120 hektar mark till en egen vingård i Isla de Maipo, ett par mil söder om Santiago. Han döpte den till La Caperana, efter en by i Ligurien, och började plantera vin på den steniga, nästan sterila mark som tidigare varit floden Maipos bädd. Därefter köpte han vingården Peteroa på 200 hektar och egendomen San Jorge på 70 hektar, båda i trakterna av Curicó. I början av 1950-talet kom de första Canepa-vinerna från egna vingårdar ut på marknaden och de väckte genast uppmärksamhet för sin kvalitet, även internationellt.

Under de följande decennierna ägnade sig José Canepa åt att förbättra och renodla de olika varianterna av druvor. Canepa blev därigenom så småningom ett av de förhärskande chilenska vinmärkena, både inom och utom landet. När internationella experter på 1980-talet började granskade de chilenska vingårdarna närmare,  kunde de snart konstatera att Canepa var bland de få som hade ordning på sina vinplantor och t ex inte sålde vin som Sauvignon Blanc, när det i verkligheten var gjort av den vanligaste druvan Sauvignonasse.

José Canepa efterträddes av sin son med samma namn, och denne lät år 1982 bygga Sydamerikas modernaste produktionsanläggning i södra utkanten av Santiago, med en kapacitet på 6,2 miljoner liter. I dag ligger den helt omgiven av industribebyggelse och under 1990-talet har den ytterligare byggts ut och moderniserats, så att den nu har kapaciteten 11 miljoner liter. 

José Canepa avled 1992 och företaget delades upp mellan hustrun Luciana Garibaldi och en annan gren av familjen, som bildade Viña TerraMater och Viña Millaman. Under Luciana Garibaldis ledning gjorde Viña Canepa mycket stora investeringar under senare hälften av 1990-talet. Utöver utbyggnaden av anläggningen i Santiago köptes 1000 hektar mark i Colchagua-dalen och på egendomen Trinidad, nära Marchigüe, byggdes en ny produktionsanläggning, som i dag har kapaciteten 16 miljoner liter.

Viña Canepa gör vin av 18 olika druvor och man planerade att framställa en serie med ekologiska viner. Hur det blir med detta återstår att se, för i början av april 2007 hyrde Viña Canepa ut hela företaget, med namn och allt, till Chiles största vinproducent Concha y Toro. De fick också option på köp av Viña Canepa.


Canepas produktionsanläggning Trinidad
 i Colchagua-dalen


Luciana Garibaldi de Canepa med barnen Luisa och José

Novísimo

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Merlot

- Syrah

- Rosé

- Sauvignon Blanc

- Chardonnay

- Pinot Grigio

Reserva Privada

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Pinot Noir

- Syrah

- Sangiovese/
Carmenère
- Sauvignon Blanc

- Chardonnay

- Pinot Grigio
 

Finísimo

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

-Sauvignon Blanc

Genovino

Magnificvm