Viña Aresti

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999 (1951)

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 360 ha

Chefs-oenolog: 
 
Jon Usabiaga

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Carmen Merino

Konsulterande oenologer: 
 
Brian Bricknell (NZ)

Ägare: 
 
Familjen Aresti

Adress huvudkontor:
 
Av. Santa María 6350,
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 
+56 2 956 74 00  

E-mail huvudkontor:
 info@arestichile.cl 

Webbsida:
 www.arestichile.cl

Svensk importör:
 
Realfi Sweden AB


Vicente Aresti är en känd industriman i Chile och ägare till företagen Tucapel och Masterdog, som producerar och säljer ris respektive hundmat. Sedan mer än 50 år äger han också vingården Bellavista i Curicó-dalen, och under årens lopp har han köpt flera vingårdar i samma region. Fram till år 1999 såldes hela produktionen som druvor och bulkvin, men detta år investerades 3 miljoner dollar i företaget, så att man kunde börja marknadsföra eget vin på butelj.

För närvarande har Viña Aresti vinplanteringar på sammanlagt 360 hektar och en stor nybyggd produktionsanläggning med kapaciteten 10 miljoner liter i Molina. Man exporterar redan till mer än 15 länder och eftersom försäljningen gått bra i har man börjat plantera ett område på ytterligare 900 hektar.

Arestis viner har mottagits väl i Chile såsom billiga och prisvärda och deras bästa Cabernet Sauvignon har fått goda betyg. För att markera 50-årsdagen av de första vinplanteringarna och göra namnet känt utanför Chile inbjöd Vicente Aresti i mars 2002 en stor grupp importörer och vinjournalister, också från Sverige, att besöka Viña Aresti och lära känna Chile.

Den internationella lanseringen tycks ha lyckats ganska väl. Redan i december 2003 fick man en guldmedalj för sitt första toppvin Family Collection Cabernet Sauvignon 1999 vid 1st Annual Wines of Chile Awards, den omtalade provning i Santiago där ett antal engelska vinskribenter leddes av Jancis Robinson. Etiketten på vinerna i denna serie visar tavlan Harvest ("Skörd"), målad år 1908 av den chilenske konstnären Alberto Valenzuela. Motivet är just vinskörden på Arestis nuvarande vingård Bellevista detta år.


Viña Arestis pampiga anläggning i Molina, Curicó-dalen.

 
Vicente Aresti

Estate Selection

Limited Release

Equilibrio

Trisquel

Family Collection

Art

A

Gamela


Chefsoenologen Jon Usabiaga


"Harvest"