Viña William Fèvre

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1992

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 181.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog år 2001: 
 
Sergio Hormazábal

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Peggy Vacquié

Konsulterande oenolog: 
 
Alonso Espinoza
 William Fèvre

Ägare: 
 William Fèvre
 Joseph Henriot
 Victor Pino

Adress huvudkontor:
 Huelén 56, Of. B
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 235 19 19   

Fax huvudkontor:
 +56 2 235 45 25

E-mail huvudkontor:
 wfchile@wfchile.cl 

Webbsida:
 www.wfchile.cl  

Svensk agent:
 -


I stora delar av världen är William Fèvre en mycket välkänd producent av Grand Cru-viner i franska Chablis. I början av 1990-talet slog han sig ihop med den anrika chilenska vinodlarfamiljen Pino-Arrigorriaga och bildade företaget William Fèvre Chile. Den chilenske kompanjonen bidrog med vingårdar i Pirque, vid Maipo-floden strax söder om Santiago, och på några andra ställen. 

Den franske vinkungen Joseph Henriot (Champagne Henriot, Bouchard Père & Fils m m) köpte sedermera William Fèvres företag i Frankrike, och blev därmed också delägare i den chilenska firman.

Målsättningen i Chile var att producera högklassiga vita viner, med utnyttjande av kunskap och erfarenhet från Chablis och andra områden i Bourgogne. De första åren gjordes mycket lovande vita viner, men när marknaden visade sig vara mest intresserade av röda från Chile, inriktade man sig i allt högre grad på dessa. De senaste åren har de röda svarat för 70 % av produktionen, som nästan helt går på export.

År 1995 byggdes en modern anläggning för vinframställning i San Luís de Pirque, i anslutning till en av vingårdarna, med en lagringskapacitet på 10.000 hl och f n 1.000 fat av fransk ek. 

Kvaliteten på de särskilt de röda vinerna har utvecklats starkt hos de senaste årgångarna. På mässan Concours Mondial i Bryssel 2002 vann Viña William Fèvre som första chilenska vinproducent stor guldmedalj med sin Cabernet Sauvignon Gran Cuvée 2001. 

Varietal

La Misión

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

 

Reserva

Gran Cuvée

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Pinot Noir

- Chardonnay

 

Chefs-oenolog Sergio
Hormazábal