Viña Tuniche

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1969

Produktion år 2004:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export år 2004:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Daniel Rivera

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Gerardo Butrón

Adress huvudkontor:
 
Camino a Tuniche s/n,
 Rancagua, VI Región

Telefon huvudkontor:
 +56 - 72 - 25 08 18

Fax huvudkontor:
 +56 - 72 - 25 08 33

E-mail huvudkontor:
 
info@tuniche.com  

Web-sida:
 www.tuniche.com

Svensk agent:
-


I början av 1900-talet kom Francisco Butrón till Chile från Spanien tillsammans med sina föräldrar och syskon. Redan vid 18 års ålder hade han börjat odla druvor på egen mark i närheten av staden Rancagua, omkring tio mil söder om Santiago. Han blev därmed en av pionjärerna bland vinodlarna i Cachapoal-dalen.

År 1938 gifte han sig med Teresa Gómez och barnen började så småningom arbeta i det alltmer växande företaget. Vid Franciscos död delades vingårdarna upp mellan sönerna. En av dem, Gerardo Butrón, bildade Viña Tuniche. Namnet betyder "jordbrukare" på ursprungsbefolkningens språk Mapudungun. En annan av bröderna bildade senare Viña Butrón Budinich tillsammans med sina fyra söner.

Viña Tuniche ligger tre kilometer väster om Rancagua, i hjärtat av Cachapoal-dalen. Den sammanlagda arealen av vingårdar är nu omkring 300 hektar, utspridda i hela Cachapoal-dalen, från Codegua till Rengo. Där odlas alla de vanligaste kvalitetsdruvorna, men också bl a Gewürztraminer och Riesling.

Fram till år 2000 använde man fortfarande stora fat av träslaget Raulí för jäsning och lagring av vin, vilket var den traditionella  metoden i Chile sedan början av 1700-talet. Nu har man en modern anläggning för vinframställning med rostfria ståltankar på totalt 1,5 miljoner liter, pneumatiska pressar och ett fullständigt utrustat laboratorium.

De största framgångarna på marknaden har Viña Tuniche hittills haft med sina vita viner. Under åren 2001 till 2003 vann man medaljer varje år i Catad'Or - den inhemska generalmönstringen av chilenska viner - med Riesling, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc och Late Harvest. I tävlingen år 2005 slog man till med ett rött vin, och vann för första gången en Stor Guldmedalj, för sitt Syrah Reserva 2003. Det kom oväntat för alla, men på Viña Tuniche hade man sina föraningar, eftersom tidigare årgångar av Syrah sålts slut mycket snabbt. Vinet odlas i en vingård på 10 hektar i Rengo, som planterades så sent som 1999 och skördades första gången år 2001.

I Sverige har ett par viner från Viña Tuniche funnit vägen till Systembolagets ordinarie sortiment. Tuniche Reserva Cabernet Sauvignon/Merlot (utan årgång) fanns under andra halvåret 2002 och Tuniche Sauvignon Blanc 2003 har funnits sedan sommaren 2004.

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Chardonnay

 


Gerardo Butrón med sönerna Gerardo (t v) och Francisco.