Viñedos Terranoble

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1992

Total export år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt:  - liter

 

Export flaskvin år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Mario Geisse

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
H. Marionnet

Ägare: 
 Viñedos Terranoble S.A.
 (Herrar Elgueta,
 Solminihac, Córdova,
 Muñoz, Youseff)

Adress huvudkontor:
 Av. El Bosque Norte 500,
 piso 23, Las Condes,
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 630 15 11  

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 36 20

E-mail huvudkontor:
 terranoble@terranoble.cl 

Webbsida:
 www.terranoble.cl 

Svensk importör:
 JS Vinimport i Uddevalla
 Handelsbolag
 Södra Hamnen 2
 SE-451 42 Uddevalla
 Tel. +46 70 569 63 88
ingemar.samuelsson@comhem.se


 


När vinexporten från Chile tog fart i början av 1990-talet började sex chilenska affärsmän med vinintresse att leta efter en lämplig egendom för odling av kvalitetsdruvor. De anlitade den kände franske vinodlaren Henri Marionnet från Touraine i Loire-dalen som rådgivare. Efter att ha rest runt mycket i de chilenska vinområdena fann de en obrukad egendom på 120 hektar mitt emellan Talca och San Clemente i Maule-dalen. Omedelbart efter köpet 1993 började de nya ägarna plantera vin och bygga en modern produktionsanläggning. Företaget fick namnet Viñedos Terranoble. 

Syftet var att producera viner av toppkvalitet för export. Särskild omsorg skulle ägnas vingårdarnas skötsel. Ingen kemisk ogräsbekämpning, begränsad avkastning genom beskärning och så lite bevattning som möjligt var några av recepten. Så länge de egna plantorna var unga fick man köpa druvor från andra odlare, men i dag har Viñedos Terranoble 90 hektar egna vinplanteringar i produktion. Hälften av arealen är planterad med Merlot och mindre än en fjärdedel med druvor för vita viner. 

Anläggningen för vinframställning projekterades av en sydafrikansk firma och byggdes på mindre än ett halvår, så att den stod klar till skörden 1994. Den totala kapaciteten är 1,4 miljoner liter.

År 2003 köpte man ytterligare 30 hektar vingårdar i Los Lingues i övre Colchagua-dalen, planterade med Cabernet Sauvignon, Carmenère och Syrah. Ett stort steg framåt innebar förvärvet år 2008 av 130 hektar mark i Casablanca-dalen. Där odlas nu Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Redan den första årgången Merlot som framställdes i den nya anläggningen fick utmärkelsen "Prix d'Excellence" vid tävlingen Vinalies 1995 i Paris. Den första årgången Carmenère Reserva som lanserades vann en guldmedalj vid samma tävling 1999. Därefter har man erövrat ett stort antal medaljer och andra utmärkelser i nationella och internationella tävlingar.

 

 


Viñedos Terranoble i San Clemente, Maule-dalen

Valle Andino

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

 

Terranoble

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

Gran Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère