Viña de Martino

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1935

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.634.600 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Marcelo Retamal

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Adriana Cerda

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Familjen de Martino

Adress huvudkontor:
 Av. Manuel Rodriguez 229
 Isla de Maipo
 Región Metropolitana

Telefon huvudkontor:
+56 2 819 29 59   

Fax huvudkontor:
 +56 2 819 29 86

E-mail huvudkontor:
 office@demartino.cl  

Webbsida:
 www.demartino.cl

Svensk agent:
 Domaine Wines AB
 Tegnérgatan 3
 SE-111 40 Stockholm
 Tel. +46 8 20 61 00
 Fax +46 8 20 61 08
 info@domaine.nu
 www.domaine.nu


Under generationer hade Pietro de Martinos familj odlat vin i italienska Vignanello, nära Rom. När han kom till Chile 1934, för att söka lyckan på andra sidan Atlanten, köpte han rätt snart en liten vingård på en plats några mil söder om Santiago som heter Isla de Maipo. Området var en gång i tiden en ö, som namnet antyder, mellan två av Maipoflodens grenar. Den ena av dessa torkade så småningom ut och dess steniga flodbädd blev  ypperlig för vinodling. 

Pietro de Martino gjorde vin av sina druvor under ganska hantverksmässiga former. Hans vacklande hälsa gjorde dock att brodern Licinio efter fem år fick komma och hjälpa honom. Pietro återvände till Italien och Licinio tog över verksamheten, men på grund av kriget kunde hans hustru Armida och barnen inte komma efter förrän vid krigsslutet. Sonen Giorgio de Martino blev den som tillsammans med fadern fick fart på vinodlingen. 

År 1959 kunde de köpa en angränsande egendom som hette Viña Santa Inés och detta blev också namnet på de Martinos familjeföretag. Successivt började man investera i utbyggnad och modernisering av anläggningen för vintillverkning och plantera nya varianter av kvalitetsdruvor. Fram till år 1990 sålde familjen De Martino sitt vin till andra distributörer, men från detta år började de buteljera och exportera sitt eget vin. 

I dag har Viña Santa Inés 300 hektar egna vingårdar och en mycket modern produktionsanläggning. Förutom det buteljerade vinet exporterar man bulkvin och svarar dessutom för 40 % av den chilenska exporten av druvjuice. Giorgio de Martinos barn Paula, Pietro, Reno och Marco har tagit över driften av familjeföretaget, och själv är han styrelseordförande. De buteljerade vinerna marknadsfördes under många år dels under namnet De Martino och dels som Santa Inés. Under början av år 2004 bytte företaget emellertid namn till Viña de Martino och en anpassning också av vinernas namn påbörjades.

De internationella framgångarna har varit stora under årens lopp. Redan den första årgången vin man lanserade under eget namn 1991 fick guldmedalj både för Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Medaljskörden har sedan fortsatt i många internationella tävlingar. I den chilenska vinguiden Guía de Vinos de Chile 2004 blev De Martino utsedd till bästa viña och chefs-oenologen Marcelo Retamal blev årets oenolog.

(Se också presentationen av Viña de Martino som Veckans Viña)

 
Viña de Martino i Isla de Maipo söder om Santiago

 
Paula, Pietro, Reno och Marco de Martino

De Martino

Legado Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Single Vineyard

- Cabernet Sauvignon

- Cabernet Franc

- Malbec

- Carmenère

- Syrah

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gran Familia

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

Late Harvest

Santa Ines

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc