Viña San Esteban

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1974

Total export:

 

Total kapacitet:
 
2 500 000 liter

Areal vinodlingar:
 120 ha

Chefs-oenolog: 
 
Horacio Vicente Mena

Tidigare chefs-oenolog: 
 María Isabel González

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 
Familjen José A. Vicente

Adress huvudkontor:
 
La Florida 2074,
 Mail Box 326
 San Esteban,
 Los Andes

Telefon huvudkontor:
 +56 - 34 -
481 050

Fax huvudkontor:
 +56 - 34 -
481 477

E-mail huvudkontor:
 hvicente@vse.cl  

Web-sida:
 www.vse.cl

Svensk importör:
 
-


Los Andes är en religiös vallfartsort vid floden Aconcagua, 8 mil norr om Santiago. Där börjar vägen över Anderna mot Mendoza i Argentina och man har ett mezzoklimat med flera graders högre temperatur än i huvudstaden. På natten rinner kall luft ned genom flodens dalgång och skapar stor temperaturskillnad mellan dag och natt, vilket är gynnsamt för vinodling.

På Aconcagua-flodens andra strand ligger Viña San Esteban vid orten med samma namn. Den bildades år 1994 av José Antonio Vicente, som köpt egendomarna La Florida och Paidahuén 20 år tidigare och successivt planterat vin där. Vingårdarna ligger dels nere på den tidigare flodbädden, dels på sluttningarna till flodens dalgång. Man var en av de första vinproducenterna i Chile som i större utsträckning planterade vin på sluttningar, inte i första hand för att avlägsna vinplantorna från grundvattnet, såsom i Colchagua-dalen, utan av naturligt geografiska skäl. På köpet får man bättre solinstrålning och bättre dränerad mark.

I första hand har Viña San Esteban inriktat sig på ett rätt stort urval av druvor för röda viner, såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Nebbiolo, Sangiovese och Mourvèdre, men man odlar också Chardonnay och Sauvignon Blanc. Den totala planterade arealen är f n 100 hektar. Genom att blanda vin från druvorna på den tidigare flodbädden och från sluttningarna, med vitt skilda egenskaper och olika tidpunkt för skörd, får man underlag både för intressanta assemblage-viner och reserva-viner av en viss druva.

År 1996 startade men ett omfattande arbete för att utvidga och modernisera de traditionella utrymmena för vinframställning och lagring. Nya vinpressar och kylanläggningar installerades tillsammans med tankar av rostfritt stål och utrustning för ventilering av lagringsutrymmena. Den totala kapaciteten ökades till 2,5 miljoner liter. Allt vin som säljs på flaska av Viña San Esteban kommer från de egna odlingarna.

Den numera vinbevuxna kullen Paidahuén vid floden är gammal kulturbygd med välbevarade förhistoriska avbildningar av djur och människor målade och inhuggna i berghällar


Alla druvor på Viña San Esteban skördas för hand..

 
San Estebans vingårdar på sluttningarna mot Aconcagua-floden.

Classics

In Situ

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Syrah

 


Vinodlingarna ligger också på Aconcagua-flodens tidigare bädd..