Viña Requingua

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1960

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 6.601.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.079.000 liter

Chefs-oenolog: 
 Benoit Fitte

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Achurra
 (Santiago Achurra)

Adress huvudkontor:
 Estado 337, piso 9
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 632 79 84

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 638 75 84

E-mail huvudkontor:
 
info@requingua.cl

Web-sida:
 
www.requingua.cl

Svensk agent:
 -


Familjeföretaget Viña Requingua är en av Chiles största exportörer av bulkvin genom exportbolaget Vieyza.

Det hela började år 1960, när Santiago Achurra köpte en egendom i Sagrada Familia söder om Curicó, där han slog sig ned tillsammans med hustru och son. I köpet ingick vingårdar, planterade 25 år tidigare, och jämsides med traditionellt jordbruk började Santiago Achurra odla vin och bildade Viña Requingua. Genom nyplanteringar och markköp ökade vinproduktionen och år 1980 började man exportera bulkvin.  Redan 1990 var man en av de ledande exportörerna av bulkvin i Chile och 1998 började Viña Requingua exportera vin på flaska under eget namn.

Familjen har nu vuxit betydligt och de sex barnen medverkar alla i företagets utveckling. Santiago Achurra, vars släkt kom till Chile från Baskien i Spanien år 1805, är en känd hästpolospelare under namnet "Choco" Achurra och flera av sönerna är också framstående polospelare.

Nu har företaget 500 hektar egna vingårdar, planterade med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Dessutom övervakar man skötseln av ytterligare 500 hektar vingårdar med andra ägare och köper alla druvorna därifrån på långtidskontrakt. En betydande del av produktionen kommer från droppbevattnade vingårdar på sluttningar. De närmsta åren avser man att avsevärt utvidga dessa planteringar för att öka produktionen av Reserva- och Premium-viner.

Produktionsanläggningen i Sagrada Familia har nu en total kapacitet för jäsning och lagring i rostfria ståltankar på över 10 miljoner liter, de flesta med automatisk temperaturkontroll, och en ny linje för buteljering och etikettering. I bodegan där Reserva-vinerna lagras finns 500 fat av fransk och amerikansk ek och inför den planerade ökningen av dessa viner skall nya lagringsutrymmen byggas.

Den helt dominerande andelen av vinerna säljs fortfarande som bulkvin, där Danmark är en betydande importör. Exporten av flaskvin från Viña Requingua ökar dock kraftigt. Redan den första årgången av toppvinet San Simón fick en silvermedalj vid den årliga chilenska tävlingen Cata d'Or 1999.

 
En allt större andel av Viña Requinguas viner kommer från odlingar på sluttningar och kullar.
 

Pomar

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Los Riscos

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Toro de Piedra

San Simón

 

 


Viña Requingua leds nu av den yngre generationen Achurra.