Viña Morandé

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.396.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.394.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Pablo Morandé L.

Tidigare chefs-oenolog: 
 Pablo Morandé L

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Familjen Yarur,
 
Pablo Morandé L.
 och fyra kompanjoner

Adress huvudkontor:
 Av. del Valle 601, of. 12
 Ciudad Empresarial
 Huechuraba, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 270 89 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 443 10 22

E-mail huvudkontor:
 morande@morande.cl  

Webbsida:
 www.morande.cl

Svensk agent:
 Bornicon & Salming AB
 Magnus Sjöstedt
 Box 45438, 104 31 Stockholm
 Tel. +46 8 320 220
 Fax +46 8 320 210
 www.bornicon-salming.se 


Pablo Morandé är en mycket känd oenolog som länge främst förknippats med Casablanca-dalen. Han arbetade mellan 1976 och 1996 som oenolog och sedermera teknisk chef på Chiles största vinfirma Concha y Toro, men började redan år 1980 att för egen räkning leta efter områden för odling av vita druvor i klass med Chiles röda. Förebilden var Carneros, mellan Napa och Sonora i Californien. I Casablanca-dalen, åtta mil från Santiago mot Stilla Havet, fann han samma havsbris, sandiga jord och torra växtlighet som i Carneros. På sommaren är genomsnittstemperaturen 25º C, med stora temperaturskillnader mellan dag och natt, och på vintern 14º C. Detta ger en god balans mellan socker och syra i druvsaften, vilket är förutsättningarna för att göra lika bra vita viner som i Californien.

År 1982 köpte Pablo Morandé 20 hektar mark i Casablancadalen och planterade Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Resultatet av den första skörden 1986 var mer än lovande och flera investerare blev villiga att satsa pengar i köp av ytterligare mark. Redan 1989 började de stora vinfirmorna anlägga vingårdar i dalen, vilket innebar det definitiva genombrottet för Casablanca som vinområde. I dag är där mer än 2.500 hektar planterade med kvalitetsdruvor. 

Tillsammans med två kollegor på Viña Concha y Toro planerade Pablo Morandé att utvidga verksamheten i Casablanca-dalen med bl a en restaurang för att locka besökare. Deras diskussioner och kalkyler ledde i stället fram till att de år 1996 satsade stort och tillsammans med företaget Lourdes, som tillverkade druvkoncentrat och bulkvin, skapade de företaget Viña Morandé. 

På några månader byggdes en hypermodern anläggning med kapacitet för framställning av 10 miljoner liter kvalitetsvin per säsong. Den placerades inte i Casablanca-dalen utan 12 mil söder om Santiago, alldeles bredvid den Panamerikanska huvudvägen i orten Pelequén. Den ligger strategiskt mellan Cachapoal-dalen och Colchagua-dalen, och tillhör vinregionen Rapel-dalen.

De internationella framgångarna för den nya vintillverkaren lät inte vänta på sig. Redan den första årgången vin från 1997 fick flera medaljer på Wine Challenge i London 1998 och flaggskeppet House of Morandé Cabernet Sauvignon 1997 fick högsta betyget, 5 stjärnor, av tidskriften Decanter.

Viña Morandé är ett modernt företag i alla bemärkelser, med högutbildade experter i alla tekniska och administrativa befattningar. Man har ett stort utbud av viner i olika kategorier med tidsenligt designade etiketter. Tills helt nyligen ingick texten "Pionjärer i Casablanca-dalen" i företagets logotyp. Nu är denna text utbytt mot "Dags för något nytt" (Es tiempo de lo nuevo/It's time for a change).

I företagsgruppen ingår numera också Viña Fray León, som gör enklare bordsviner, samt Viña Vistamar och märket Vista Andes för vin som produceras i Argentina. 


 Pablo Morandé

Pionero

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

- Syrah

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Sémillon 

Terrarum

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Sémillon

Vitisterra

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

House  of  Morandé

- Cabernet Sauvignon

Late Harvest

Specialiteter:

Dueto

- Merlot

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Riesling

Aventura

- Carignan

- Cinsault

- Bouschet

- Malbec

- Cesar

- Portugais Bleu

Edición Limitada

- Cabernet Sauvignon
  Argentino

- Malbec

- Merlot/Cabernet
  Sauvignon

- Syrah/Cabernet
  Sauvignon

- Rosé de Pinot Noir

- Chardonnay Uvas
  Congeladas

- Golden Harvest