Viña Luis Felipe Edwards

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1976

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.811.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.810.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Cristian Gioch

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Jon Usabiaga

Konsulterande oenologer: 
 
Mike Farmilo
 Brian Light

Ägare: 
 Luis Felipe Edwards

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4130
 6670170 Vitacura
 Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 208 68 19   

Fax huvudkontor:
 +56 2 208 77 75

E-mail huvudkontor:
 vinalfedwards@lfewines.com 

Webbsida:
 www.lfewines.com 

Svensk agent:
 Premium Wines Sweden
 Lumaparksvägen 9
 S-120 31 Stockholm
 Tel. +46 8 694 07 00
 Fax  +46 8 694 07 10
 britt.johansson@
 premiumwines.se 
 www.premiumwines.se 


Släkten Edwards kom till Chile i början av 1800-talet med en skeppsläkare från London som lämnade sin båt och slog sig ned i hamnstaden La Serena. Så småningom blev han fältskär i  befrielsekriget mot den spanska kolonialmakten och som erkänsla för detta utnämndes han till guvernör i La Serena. Hans son blev en framgångsrik gruvägare som grundade banker och företag, och efter honom kom flera generationer med bankmän, tidningsägare, författare m fl. 

Luis Felipe Edwards var en framgångsrik affärsman, som länge bott utomlands, när han år 1976 beslöt att köpa egendomen San José de Puquillay i mellersta Colchagua-dalen och bli vinodlare. Den ligger några kilometer sydost om Nancagua och bestod av 250 hektar mark, delvis planterad med vin från början av 1950-talet. Därtill en stor mangårdsbyggnad och ekonomibyggnader med utrustning för vinframställning.

Den nyblivne vingårdsägaren började genast plantera nya kloner av de vanligaste franska kvalitetsdruvorna, inklusive Syrah och Malbec. Redan 1980 köpte han ytterligare en vingård på 100 hektar cirka 2 mil västerut, Santa Bernardita de Pupilla, där i huvudsak Chardonnay planterades. Under nästan 20 år gjorde Luis Felipe Edwards vin som han sålde i lös vikt till de stora vinproducenterna, tills han år 1994 började sälja flaskvin under eget namn.

Produktionsanläggningen moderniserades och byggdes ut successivt med tankar av rostfritt stål till en kapacitet på totalt 4,3 miljoner liter. Nyplanteringarna fortsatte, så att Viña Luis Felipe Edwards i dag har 310 hektar i produktion och snart ytterligare 40 hektar med Chardonnay och Merlot. Den lilla dal där alla byggnader och huvuddelen av vingårdarna ligger omsluts på tre sidor av kullar som skapar ett gynnsamt mikroklimat för vinodling. De senaste nyplanteringarna följer den rådande trenden att krypa upp på kullarna, så att plantorna avlägsnas från kontakt med grundvattnet. Med konstgjord droppbevattning kan man då ge plantorna exakt den mängd vatten det skall ha för att ge koncentrerade viner av hög kvalitet.

Luis Felipe Edwards har velat skapa en "château"-stil, med ett företag som bara gör vin av sina egna druvor och där hela familjen deltar i verksamheten.

 
Luis Felipe Edwards

LFE Estate Bottled

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Malbec

- Shiraz

- Chardonnay

LFE Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Merlot

Doña Bernarda