Viña François Lurton

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1997

Total export:

 -

Areal vinodlingar:
 
30

Chefs-oenolog:
 
Luca Hodgkinson 

Tidigare chefs-oenolog: 
 Jacques Lurton

Konsulterande oenolog: 

Ägare: 
 François Lurton

Adress:
 
Hacienda Araucano s/n,
 Lolol, VI Region

Telefon:
 +56 - 2 - 196 66 31

Fax:
 +56 - 2 - 196 66 32

E-mail:
 luca@francoislurton.com

Web-sida:
 www.francoislurton.com

Svensk agent:
 
The Wineagency
 Regeringsgatan 109
 Box 7471
 SE-103 92 Stockholm
 Tel. +46 8 660 84 16
 Fax +46 8 660 84 53
 info@thewineagency.se
 www.thewineagency.se

Bröderna Jacques och François Lurton växte upp i en framstående vinodlarfamilj i Bordeaux. När  deras far, André Lurton, år 1955 tog över ansvaret för familjens egendom Château Bonnet på 42 hektar representerade han femte generationens vinodlare i följd. Omkring 40 år senare hade han införlivat bl a slotten La Louvière, Dauzac och Clos Fourtet på sammanlagt 300 hektar.

Bröderna Jacques och François tyckte år 1988 att de hade lärt sig tillräckligt i familjeföretaget och startade eget i Bordeaux. Samtidigt etablerade de sig som konsulter, inte bara i Frankrike utan i ett flertal länder och världsdelar. Deras internationella framgångssaga började i Australien och redan år 1991 kom de till Argentina. Till Chile kom de år 1993 och har nu verksamhet också i Spanien och Uruguay.

I nya världens vinländer står deras engagemang på tre ben. De börjar i allmänhet som konsulter åt andra vinodlare, och särskilt Jacques har vunnit världsrykte som "flying winemaker".  Sedan hyr de in sig i någon befintlig produktionsanläggning och framställer vin under eget namn av inköpta druvor. I några länder, såsom Chile och Argentina, har de också köpt mark för vingårdar och byggt egna bodegor för vinframställning. Slutligen representerar de framstående vinproducenter, bl a de stora australiska vinhusen Penfolds och Lindemans, vid import till framför allt Frankrike.

I Chile startade de sin verksamhet år 1993 som konsulter åt den näst största vinproducenten Viña San Pedro. Detta uppdrag pågick ända fram till år 2001 och innefattade en fullständig omstrukturering av företaget, med utformning och byggande av en ny jättestor produktionsanläggning, rekrytering av oenologer och utbildning av personal i skötsel av vingårdarna m m.

År 1997 började bröderna Lurton tillverka vin under eget namn i Chile. I Viña Santa Lauras anläggning utanför staden Santa Cruz i Colchagua-dalen gjorde man röda viner av druvor från trakten och i Viña William Coles anläggning i Casablancadalen framställs fortfarande de vita vinerna. Redan år 2000 köpte de 200 hektar mark i Lolol, ett par mil söder om Santa Cruz, där de började plantera Syrah, Cabernet Franc, Carmenère, Petit Verdot och Cabernet Sauvignon. Nyligen har man också börjat plantera Pinot Noir och Sauvignon Blanc. En ny anläggning för vinframställning, med kapaciteten 120.000 liter, stod klar till skörden år 2002. Den innehöll ett tiotal mindre ståltankar på 5 och 10 m3 samt några betongtankar, men skall på sikt utvidgas till en anläggning med minst 500.000 liters kapacitet. Även fortsättningsvis kommer behovet av druvor till största delen att tillgodoses genom inköp från andra producenter.

Bröderna Lurton är internationellt mest kända för sina Sauvignon Blanc-viner. I Chile gör de mest röda viner, men reserva-vinet Gran Araucano Sauvignon Blanc 2002 av druvor från Casablanca-dalen har blivit mycket uppmärksammat både i Chile och internationellt. I International Wine & Spirit Competition 2003 fick det den högsta utmärkelsen. År 2004 presenterade man sitt nya premiumvin Alka. Namnet betyder tupp på indianspråket Mapudungun och syftar på Frankrikes nationalsymbol. Det görs på druvan Carmenère och lagras i speciella fat på 600 liter av fransk ek.

 

Araucano

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gran Araucano

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

 Sauvignon Blanc

Alka

 

Interiör från Lurtons bodega i Lolol.

 

Marnadsföraren Francois Lurton

 


Stjärnoenologen Jacques Lurton