Viña Indómita

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
6 000 000 liter

Areal vinodlingar:
 780 ha

Chefs-oenolog: 
 Roberto Carrancá

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Ana María Cumsille

Konsulterande oenolog: 

Ägare: 
 Bethia-gruppen

Adress huvudkontor:
 Ruta 68, Km. 64
 P.O. Box 162
 Casablanca, V Regionen

Telefon huvudkontor:
 +56 - 32 -215 39 00

Fax huvudkontor:
 +56 - 32 - 215 39 26

E-mail huvudkontor:
 wleigh@indomita.cl 

Web-sida:
 
www.indomita.cl

Svensk agent:
 
Prime Wine Sweden AB
 Södra Hamnvägen 9
 Hus K, Frihamnen
 115 56 Stockholm
 +46 8 679 52 00
 +46 8 679 53 13
 info@primewine.se

 www.primewine.se


David del Curto kom till Chile vid 22 års ålder från Sondrino nära Genua. Han började arbeta hos en släkting som exporterade nötter, mandel m m, och 1955 bildade han sitt eget exportföretag. Vid sin bortgång genom en helikopterolycka år 1983, där han själv var pilot, hade han ett av Chiles största företag för produktion och export av frukt. Hans arvingar sålde en stor del av sina aktier till de högsta cheferna i företaget, som därmed tillsammans fick aktiemajoriteten. De nya ägarna behöll företagsnamnet David del Curto och har tredubblat omsättningen sedan de tog över, så att företaget numera är Chiles absolut största fruktexportör.

År 1996 beslöt ledningen att utnyttja mark och vingårdar som företaget äger på många håll i Chile till att producera ett eget vin. Man kompletterade med nyplantering av kvalitetsdruvor till 110 hektar vingårdar i Maule-, Curicó-, Rapel-, Maipo-, Aconcagua- och Casablanca-dalen. I den senare byggdes år 2001 en spektakulär produktionsanläggning på toppen av en kulle utmed vägen mellan Santiago och hamnstaden Valparaíso.

Den nya viñan döptes till Indómita, vilket betyder otämjd eller okuvlig på spanska och i logotypen ingår huvudet av en häst som från början såg ganska vild ut, men som nu gjorts mer stiliserad enligt gällande designersmak. Företaget aviserade redan från början att man tänkte satsa stort på vinturism, och i anslutning till de påkostade produktions- och lagerbyggnaderna har också restaurang, butik, filmsal och festlokal uppförts. Besökarna skall kunna följa vintillverkningen och njuta av den storslagna utsikten över Casablanca-dalen.

År 2006 knoppades Indómita av från företaget del Curto och ägandet övergick till Bethia-gruppen, ett av Chiles största holdingbolag. VD:n för Viña Santa Helena, Wilfred Leigh, anlitades som chef för företaget när han fick lämna detta dotterbolag i den stora San Pedro-koncernen. Han är nu också delägare i Viña Indómita. Den nya ägargruppen har köpt ytterligare betydande arealer vinodlingar och även planterat nya.

Viña Indómitas viner togs emot mycket positivt redan från början och de flesta var lättdruckna och prisvärda enligt vinguidernas bedömningar.  Redan den första årgångens Brio Chardonnay 2000 från Casablanca-dalen fick en guldmedalj vid Catad'Or 2001, den årliga blindprovningen av alla chilenska viner. De senaste åren har Systembolaget uppskattat stilen på deras viner och de har från tid till annan varit rikt företrädda i Sverige.

 

 

Viña Indomitas bodega på toppen av en kulle

Varietal

Selected Varietal

Reserva