Viña El Huique

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1930

Total produktion år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 422.800 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
-

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 

Ägare: 
 Miguel García-Huidobro

Adress huvudkontor:
 Alcántara 200, Of. 306
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 207 84 10   

Fax huvudkontor:
 +56 2 206 43 05

E-mail huvudkontor:
 
info@elhuique.com

Webbsida:
 www.vinoselhuique.cl

Svensk agent:
 -


Viña San Miguel del Huique, som är företagets formella namn, har all sin moderna produktionsutrustning inrymd i en mycket välbevarad byggnad från 1880. Den ser ut som en jättestor Skåne-länga, med en kringbyggd gård på 5.000 m2. Från början användes gården och de omgivande husen som bostad och till allehanda hushålls- och jordbruksändamål, men år 1930 byggdes magasinen om till en bodega för vintillverkning. Det mesta rasade samman vid den kraftiga jordbävningen 1985 och den nuvarande ägaren, Miguel García-Huidobro, restaurerade de förstörda byggnaderna mycket pietetsfullt. Bland annat återställde han 4.500 m2 av de ursprungliga tegeltaken.

År 1994 installerades toppmodern utrustning för vinframställning i byggnaderna, så varsamt att man utifrån inte kan ana att där ryms tankar av rostfritt stål, laboratorier och temperaturreglerade lagringsutrymmen. Den totala volymen av ståltankar är 650.000 liter och därtill finns mer än 250.000 liter i betongtankar med invändig epoxibeläggning.

Alltihopa ligger i den yttre delen av Colchagua-dalen, ett par mil väster om centralorten Santa Cruz. På den kringbyggda gården växer nu plantor av Cabernet Franc, och runt omkring finns 75 hektar vingårdar. Ytterligare några mil västerut äger Miguel García-Huidobro 740 hektar i Marchihue, av vilka hittills 30 hektar är planterade med vin. Många viñas som har mark och vingårdar i området kring Marchihue förväntar sig mycket av vinerna därifrån. Närheten till Stilla Havskusten gör det lämpligt att odla vita viner här och bl a Viña El Huique har de senaste åren planterat Sauvignon Blanc på sin mark. Tidigare koncentrerade man sig nästan helt på Cabernet Sauvignon, men genom nyplanteringar har andelen sjunkit till ca 65 %.

 


Viña El Huiques kringbyggda gård med vinplantorMiguel García-Huidobro med hustru María Luisa Vergara

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay