Viña Cono Sur

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1993

Total export:
- liter

Export flaskvin:
- liter

Areal vinodlingar:
2 316 ha

Chefs-oenolog: 
 
Adolfo Hurtado

Tidigare chefs-oenologer: 

Konsulterande oenolog: 
 
Martin Prieur

Ägare: 
 
Familjen Guilisasti (Concha y Toro), Alfonso Larraín

Adress huvudkontor:
 
Av. Nueva Tajamar 481,
 Of. 2101, Torre Sur
 Las Condes Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 478 50 90   

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 67 32

E-mail huvudkontor:
 
dbannura@conosurwinery.cl

Webbsida:
 www.conosur.com

Svensk agent:
 
Spendrups Vin AB
 Box 3006
 SE-143 03 Vårby 
 Tel. +46 8 672 77 00
 Fax +46 8 618 35 60
 info@spendrupsvin.se
 www.spendrupsvin.se


A
lla de stora, traditionella vinfirmorna i Chile har under 1990-talet startat eller skaffat företag som under annat namn än moderbolaget skall massproducera vin för export, med en optimal avvägning mellan pris och kvalitet. Viña Concha y Toro, som är Chiles största vinproducent, utvidgade och moderniserade i mitten av 1990-talet den anläggning för vinframställning som tillhört Viña Tocornal i hundra år, och döpte om företaget till Viña Cono Sur. Det nya namnet betyder "Sydkonen" och är en vanligt använd beteckning för den södra delen av Sydamerika, som har formen av en kon.

I marknadsföringen av varumärket och vinerna gör man en dygd av att företaget inte har några traditioner, utan är en modern skapelse med senaste teknik och utrustning när det gäller skötsel av vingårdarna och vinframställningen. Logotypen och etiketterna är modernistiskt utformade och varietal-vinerna har haft kulörta syntetkorkar med web-adressen påtryckt. Allt för att inte konkurrera med moderbolagets framtoning som det stora, traditionsrika företaget.

Produktionsanläggningen ligger i Chimbarongo, vid den Panamerikanska huvudvägen 18 kilometer söder om San Fernando, i södra Colchagua-dalen. Där har man också huvuddelen av sina vingårdar, med allt från 100-åriga till nya vinplantor, varav huvuddelen från 1960- och 1970-talen. Klimat och jordmån i Chimbarongo är särskilt lämpade för Merlot-druvan och Viña Cono Sur har vingårdar i andra regioner för övriga druvor. I Casablanca-dalen odlas druvor för vita viner och Pinot Noir, i Maipo-dalen Cabernet Sauvignon och i Bio Bio-dalen bl a Gewürztraminer. 

Man arbetar målmedvetet sedan starten med att minska plantornas avkastning på naturlig väg - för att höja kvaliteten på vinerna - och med att successivt eliminera konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. År 2003 började man skörda de första helt "organiskt" odlade druvorna.

Viña Cono Sur har haft stor framgång med, och blivit internationellt kända för, sina Pinot Noir-viner. Chilenska bedömare anser att deras Pinot Noir 2000 i serien 20 Barrels var det bästa vinet av denna druva som dittills producerats i Chile. Den kända brittiska vinkrönikören Jancis Robinson har ansett detsamma, och att det berott på användningen av nya kloner av Pinot Noir, nya jäsningsmetoder i öppna tankar och konsulthjälp från Bordeaux (Martin Prieur från Domaine Jacques Prieur). Namnet 20 Barrels hänför sig till att bara 20 ekfat (4.500 liter) gjordes av den första årgången av vinerna i denna linje. 

Cono Sur har också skapat det fristående märkesnamnet Isla Negra, som av pris och marknadsföring att döma vänder sig till yngre köpare. Namnet och reklambilder visar att man vill snylta på populariteten hos nobelpristagaren Pablo Neruda, som hade ett hus i orten Isla Negra och tidvis bodde där.

 

 

Bicycle

 
 

Organic

 

Reserva

 

Vision

 

20 Barrels

 
 

Ocio


 

Sparkling
 

Isla Negra

 

 


Chefs-oenolog Adolfo Hurtado