Viña Casa Marin

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Total export:
 
- liter

Export flaskvin:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 40 ha

Chefs-oenolog: 
 María Luz Marín

Plats-oenolog: 
 Felipe Marín

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 María Luz Marín

Adress huvudkontor:
 Las Peñas 3101,
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 234 95 81

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 334 97 23

E-mail huvudkontor:
 marketing@casamarin.cl  

Web-sida:
 www.casamarin.cl

Svensk agent:
 
WineWorks Sweden AB
 P.O. Box 11541
 SE - 100 61 Stockholm
 Tel. +46 70 497 25 51
 paal@wineworks.se
 www.wineworks.se


María Luz Marín arbetade som oenolog med vin i flera årtionden och sysslade mest med bulkvin. Som en sorts negociant har hon kontrakterat vinodlare, hyrt produktionsanläggningar och producerat anonyma viner med fantasinamn åt familjens företag Xpovin. En nyttig skola för varje oenolog som drömmer om att få göra egna kvalitetsviner. Den drömmen har María Luz haft ända sedan hon som barn tillbringade somrarna i Lo Abarca, fyra kilometer från Stilla Havskusten i kommunen Cartagena. Där var mest mager betesmark på grund av bristen på vatten och kvällarna blev svala när havsbrisen drog in. "Jag visste redan då att den här platsen skulle ge fantastiska skördar av vad som helst bara det funnits vatten", säger María Luz. "Här ville jag odla vin som var bättre än alla andra och ge ett uppsving åt en trakt som jag kände lika väl som min byxficka".

År 1999 hade hon skaffat tillräckliga ekonomiska resurser för att plantera 35 hektar droppbevattnade vingårdar på sluttningarna i Lo Abarca. María Luz var sedan länge på det klara med vilka druvsorter hon skulle plantera. Klimatet och jordmånen passade perfekt för tåliga varianter såsom Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Gewürztraminer, Riesling och Pinot Noir. "Chardonnay odlas av så många andra och trivs var som helst och de traditionella röda sorterna blir inte så konkurrenskraftiga i det här klimatet", resonerade hon.

Tillsammans med några andra pionjärer i området inledde hon en kampanj för att få myndigheterna att utse San Antonio-dalen, där deras vingårdar ligger, till en egen vinodlingsregion (D.O.). Efter omfattande argumentering och utredande lyckades de få den beslutande myndigheten S.A.G. att införa D.O.-regionen San Antonio-dalen år 2002.

De första vinerna från Casa Marin, av årgång 2003, slog ned som fullkomliga bomber i den chilenska vinvärlden. Fyra vita viner från treåriga plantor, varav två Sauvignon Blanc. Båda från samma klon av denna druva (Davis 1), skördade samma dag från lika unga plantor och vinifierade på samma sätt, men med stora skillnader både i doft och smak. Det ena vinet - från vingården Cipreses, som sluttar mot norr - har en tydlig karaktär av mineral och citrusfrukter, medan det andra - från vingården Laurel, som sluttar mot havet - är mycket elegant och välbalanserat. Ett tydligt uttryck för vad skillnader i terroir kan innebära. De båda övriga vinerna av årgång 2003 var en mycket blommig och fruktig Gewürztraminer och en komplex Sauvignon Gris, som lagrats på ekfat.

Lovorden har haglat över all fyra vinerna. Den chilenska vinguiden Descorchado utnämnde Casa Marin Sauvignon Blanc Laurel 2003 till Chiles bästa vita vin år 2003 och både Gewürztraminern och Sauvignon Blanc Cipreses fick bland de högsta betygen. Till och med det engelska vinoraklet Jancis Robinson, som tidigare inte varit nådig mot chilenska viner, har uttalat att dessa Sauvignon Blanc hör till de bästa hon smakat över huvud taget.
 

 
Viña Casa Marins vingårdar med Stilla Havet i bakgrunden

Casa Marin

- Sauvignon Blanc
  Cipreses

- Sauvignon Blanc
  Estero

- Sauvignon Blanc
  Laurel

- Riesling

- Guwürztraminer

- Pinot Noir

- Syrah

 


María Luz Marín (t v) med exportchef Claudia Wood på Vinordic 2003 i Stockholm

 
Casa Marins bodega i

Lo Abarca vid Stilla Havskusten