Viña Aquitania

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1990

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 30 ha

Chefs-oenolog: 
 
Felipe de Solminihac

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenologer: 
 
Paul Pontallier
 Bruno Prats

Ägare: 
 
Paul Pontallier
 
Bruno Prats
 Ghislain de Montgolfier
 Felipe de Solminihac

Adress huvudkontor:
 
Av. Consistorial 5090
 Peñalolén, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 791 45 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 791 45 02

E-mail huvudkontor:
 
info@aquitania.cl 

Webbsida:
 www.aquitania.cl 

Svensk importör:
 
-


Två välkända franska oenologer bestämde sig år 1984 för att tillsammans framställa kvalitetsvin i Chile. Paul Pontallier, chef på Château Margaux, och Bruno Prats, tidigare delägare i och chef på Château Cos d'Estournel, var övertygade om att det skulle gå att göra vin av mycket hög kvalitet i Chile. De bad sin chilenske kollega Felipe de Solminihac att hjälpa till med att hitta de bästa läget för en vingård. Fyra år senare fann de vad de sökte; ett område på 25 hektar alldeles ovan Santiago, vid Andernas fot. Platsen heter Macul-ravinen och ligger inte långt från Viña Cousiño Macul. 

Ytterligare ett par år senare, år 1990, hade de börjat plantera vin och bildat Viña Aquitania, som ibland också kallas Domaine Paul Bruno efter namnet på det enda vin som man inledningsvis producerade. Mitt i vingården byggdes år 1993 en produktionsanläggning med lagringsutrymmen och kontor, krönt av ett torn med utsikt över Santiago.

De två första årgångarna vin gjordes av inköpta druvor, men från 1995 gav den egna vingården skörd, och från 1998 hade plantorna blivit så gamla att det gick att göra ett toppvin av druvorna. 

Paul Pontallier och Bruno Prats deltar i vinskörden och vinifieringsprocessen, men lämnar under resten av året över ansvaret till Felipe de Solminihac, då de själva bor i Frankrike. I januari 2002 tillkom en ny delägare, Ghislain de Montgolfier. Han är oenolog från Champagne och god vän till de båda franska ägarna.

Från år 2000 tillverkar man också ett Chardonnay-vin med namnet Sol de Sol. Druvorna kommer från en liten vingård på 5 hektar i Traiguén i södra Chile som tillhör Felipe de Solminihacs svåger, vid 38:e breddgraden, långt söder om de etablerade vinregionerna. Där är kallt, med mycket regn under vintern och under vinets blomningstid, men vinet betraktas som ett av de bästa i Chile av Chardonnay-druvan.

Sporrad av framgången med Sol de Sol har Felipe de Solminihac planterat ytterligare 5 hektar Pinot Noir i Traiguén och även Sauvignon Blanc.


Viña Aquitania med de snöklädda Anderna i bakgrunden

 
Vingården med utsikt över Santiago.

Sol de Sol

- Chardonnay
- Pinot Noir

Aquitania

- Rosé
- Reserve

Lazuli

- Cabernet Sauvignon

 


 
De fyra ägarna (fr v) Bruno Prats, Ghislain de Montgolfier, Paul Pontallier och Felipe de Solminihac